Google

17.9.06

Amerikkalainen jihad Afganistanissa

Amerikkalaisten pyhä sota terrorismia vastaan on poistanut Afganistanista laillisuuden turvanneen mekanismin, talebanit.

Kyllä, kyllä; talebanit ovat fundamentalistinen muslimipoppoo, joka toimii juuri niin ymmärrettävästi kuin fundamentalistit aina: ilmeisen suvaitsemattomasti ja moraalisen närkästyksen pyhittäminä. Fundamentalisti on toki kyvytön näkemään mitään etua moniarvoisuudessa. Hänen maailmansa ei enää kehity. Se olisi jo valmis; kunhan vain muutkin saataisiin samaan kuriin.

Mutta ennen talebaneja afganistanilaiset olivat lopen kyllästyneet laittomuuteen, korruptioon ja rikollisten hirmuvaltaan. Talebanit panivat sille pisteen. Kovin keinoin tosin, mutta panivat kuitenkin.

Nyt amerikkalaiset ovat poistaneet talenbanin. Ja Afganistanin kansa saa jälleen tottua laittomuuteen, korruptioon ja rikollisten hirmuvaltaan.


Niin siinä kay kun fundamentalisti Bush vapauttaa Afganistanin kansan fundamentalistisen talebanin hirmuhallinnosta, ja levittää Afganistaniin demokratian vapauttavan opin. Ei menne pitkään, kun Bush saa panostaa sotaan heroiinia vastaan omalla takapihallaan. Jollakinhan afganistanilaistenkin on elettävä. Realistisin vaihtoehto nykyoloissa taitaa olla oopiumin viljely. Siitä pitävät huolen karut kasvuolot ja huumeparonit.


Murheellsen huvittavaa tässä on se, että George W. Bush - Yhdysvaltojen presidentti - tuntuu olevan arvoiltaan likipitäen yhtä joustava kuin talebanit. - Sota terrorismia vastaan on fundamentalistin sota fundamentalisteja vastaan. Miten siinä kukaan voisi voittaa? Sodan perusideahan on kutakuinkin niin väärä kuin sodan idea nyt ylipäätään voi olla.




Site Feed osoitteesta
http://feeds.feedburner.com/mielikuvaelama


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.