Google

5.1.06

E.ON - Kuin kusisi housuun pakkasella

Kun on oikein oikein kylmä niin housuihin kusemalla saa hetkeksi ihanan lämpimän. Sen jälkeen on tosin entistäkin kylmempi. Itse asiassa hyytävän kylmä. - Näyttää siltä kuin Espoo olisi nyt kusemassa housuun sähköyhtiökaupoissaan.


Kuinkahan moni onkaan pikkulapsena tuntenut miten ihanan lämpimän saa kun pakkasessa palellessaan kusee housuun. Kokeilu lie tosin jokaisella kokeilijalla jäänyt siihen ensimmäiseen ja ainoaan kertaan, sillä sen verran karmea on se hyytävä kylmä mikä hetken päästä seuraa. Niinkuin aikuinen hyvin tajuaa. Aikuisen mielikuva tempun toimivuudesta on todenmukaisempi; lapsen mielikuva perustuu riittämättömään informaatioon ja kokemukseen.

Lapsen tietomäärä fysikaalisista ilmiöistä ja hänen päättelykykynsä eivät riitä varoittamaan häntä siitä että housuunkuseminen pakkasella on todella huono keino lämmitellä. Sen tajuamiseen tarvitaan tietoa eristämisestä: Vaatteiden väliin ja vaatteiden kuitujen väliin jäävä liikkumaton ilma toimii hyvänä lämpöeristeenä. Kastuneiden vaatteiden ja kuitujen välissä ei ole ilmaa ja märkä kangas johtaa mainiosti lämpöä; se tuo pakkasen nopeasti suoraan iholle. - Mutta saahan sen tiedon hankituksi toki empiirisestikin. Useimpien mielikuvan korjaamiseen riittänee varmaan se yksi kokeilukerta.


Espoo on myymässä energiayhtiö E.ON Finlandin osakkeitaan Fortumille. Myynti johtaa auttamatta sähkön hinnan nousuun. Kenellekään ei voi olla yllätys, että Fortum nostaa sähkön hintaa. Fortumhan on jo hyvän aikaa sitten ilmoittanut tavoitteekseen nostaa sähkön hinnan "eurooppalaiselle tasolle". Ei Fortum aja espoolaisten etua vaan yksinomaan omaansa.

On vaikea ymmärtää että Espoon kunnallisjohdon ymmärrys E.ON Finlandin poismyynnin seuraamuksista olisi samalla tasolla kuin pikkulapsen ymmärrys housuunkusemisesta pakkasella. Että se todella muka olisi oiva keino lämmitellä. Ikäänkuin Espoon johto ei tosiaankaan tietäisi että myöhemmin tulee vain entistä kylmempi. Käytännön kokemustietoa pitäisi olla kertynyt riittävästi Espoon kunnallisjohdonkin käytettäväksi.

Kunnat myivät takavuosina rahapulassaan sähkö- ja vesilaitoksiaan ja käsittääkseni systemaattisesti kävi niin että sähkön ja veden hinta nousi. Ei yksityinen yritys osta sähkö- tai vesilaitosta hyvää hyvyyttään. Sen tarkoituksena on tienata laitoksella rahaa.


Ymmärtäisin että on olemassa peruspalveluja joita ei pidä yksityistää. Yksityistäminen johtaa aina hintojen nousuun, sillä yksityinen haluaa saada tuotannostaan voittoa. Yhteiskunnan tulee mielestäni huolehtia kohtuuhintaisten peruspalvelujen saatavuudesta. Kaikkea ei voi eikä pidä valjastaa yksityisen pääoman ahneuden armoille. Miten mukavaa olisikaan jos palokunta tulisi vain jos asiakkaalla on varaa maksaa sammutusmaksu...

Erityisen kohtuutonta on yksityistää palvelu, jolla ei ole eikä voi olla todellista kilpailua. Käytännön monopoliasemassa oleva yksityisesti omistettu tuotantolaitos voi asettaa hintansa oman tuottovaateensa mukaan. Mikä sen somempaa kuin vaikkapa 30 %:n kate, jonka sähkön kuluttajat maksavat hurjasti nousseina sähkömaksuina kun eivät muutakaan voi. Tulee hyytävän kylmä...


Housuunkusemistemppu kannattaa silloin ja vain silloin jos itse pitää housuja vain sen aikaa kun ne vielä ovat lämpimät, mutta sen jälkeen onnistuu sysäämään ne muiden käytettäviksi. Mutta siitä ei varmastikaan Espoon tapauksessa voi olla kyse. Täytynee siis vain uskoa että Espoon kunnallisjohdon käsitys on samalla tasolla kuin pikkulapsella joka kusee housuun saadakseen suloisen lämpimän.





Site Feed osoitteesta
http://feeds.feedburner.com/mielikuvaelama


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.