Google

23.12.05

Hulluja nuo pakukuskit?

Maailma taitaa olla aikamoisen erilainen ja erikoinen pakettiautosta nähtynä. Vai ovatkohan ne pakukuskit itse jotka ovat tyystin erilaisia kuin me tavalliset ihmiset? - Hulluja nuo pakukusit, saattaisi Obelix sanoa, jos näkemään sattuisi.


Ajoin Kehä III:sta länteen päin aamun pimeydessä ja alkavassa ruuhkassa. Nopeus vaihteli välillä äkistikin, joten hereillä oli syytä olla. Perääni liimautui musta pakettiauto metrin päähän. Pikkusen kyllä huolestutti äkillisissä nopeusmuutoksissa, kun pakukuskilla ei ollut hiukkaakaan pelivaraa.

Siirryin viimein oikealle kaistalle kun tuli aika kääntyä Helsinkiin päin. Musta pakettiauoto suorastaan syöksähti edelläni ajaneen auton perään. Ja silloin näin, että väliä todella oli vain se yksi metri. 80 km/h nopeudessa.

Hulluja nuo pakukuskit? - Ja vaaraksi sekä itselleen että ennen kaikkea muille.


Jälleen Kehätiellä, mutta nyt itään päin ja selvällä päivänvalolla. Tunnustettavasti 'ihan pikkuisen' ylinopeutta, mutta edessäni kyllä satakin metriä tyhjää kaistaa.

Takanani ajavan pienen punaisen auton perään liimantui iso vaalea pakettiauto. Ihmettelin auton kirkkaita valoja, mutta ne olivatkin pitkät valot, joilla pakukuski painosti pientä autoa väistämään. Pieni punainen auto kesti painostusta sinnikkäästi muutaman kilometrin, mutta kun oikealla kaistalla tuli isompi väli, se luikahti nöyrästi pakun alta turvaan.

Sen jälkeen iso vaalee olikin pitkine valoineen minun takapuskurissani. Minä olen kuitenkin saanut näistä teiden valtiaista sen verran kyllikseni että ajelin kaikessa rauhassa sitä em. 'pikkuista' ylinopeuttani. Edessäni edelleen se sata metriä vapaata tietä.

Viimein paku koukkasi ohitseni oikean kaistan aukon kautta ja ryntäsi hetkessä horisonttiin. Parin kilometrin jälkeen ajelimme sitten peräkanaa jonossa. Missähän oli touhotuksen hyöty?

Hulluja nuo pakukuskit? - Ja järjettömän kuumana käyviä?


Aamuruuhkassa seurasin, miten jonossa puikkelehti auto kaistalta toiselle. Aivan niin: pakuhan se oli.

Yllättävä käyttäytyminen liikentessä on vaarallista, minkä lisäksi aggressiivinen asennoituminen yksinään aiheuttaa tuntuvan vaaran. Kaistapujottelu onkin nimenomaan vaarallisuutensa vuoksi yksikäsitteisesti laitonta. Eikä syyttä.

Hulluja nuo pakukuskit? - Ja vailla keskimääräisen normaalia ymmärryskykyä?


Työmatkani alkutaipaleen ajelen Tuusulantietä etelään. Lentoaseman kohdalla moni auto kääntyy pois tieltä, ja oikealle kaistalle avautuu joskus pitkäkin vapaa tila. Niinpä eräänä aamuna näin vapautuneeseen tyhjään tilaan syöksyi hurjalla kiihdytyksellä ja huomattavalla ylinopeudella auto. - Ja jarrutti sitten rajusti saavutettuaan edellä ajaneen linja-auton perän.

Pakuhan se oli. Tietenkin. Ja 80:n lätkä perälaudassa.

Hulluja nuo pakukuskit? - Ja kerrassaan käsittämättömiä.


Seisoin Lauttasaaressa liikennevaloissa oikealla puolellani iso pakettiauto. Läksimme valoista rinnakkain liikkeelle ja keskellä risteystä paku vaihtoi kaistaa. Hiukkaakaan välittämättä siitä, että olin siinä aivan vierellä, tasan samaa vauhtia etenemässä.

En jäänyt alle, koska jarrutin minkä jarruista irti sain.

Hulluja nuo pakukuskit - Ja liikenteeseen sopimattomia psykopaatteja?


Ajoin työpäivän jälkeen Tuusulantietä pohjoiseen. Ohitin oikean kaistan pitkää autojonoa jälleen 'pikkuisella ylinopeudellani'. Eihän vasenta kaistaa lain sallimalla enimmäisnopeudella normaali-ihminen uskalla edes ajaakaan. Silti nopeuteni oli ilmeisesti reilusti alle sen mitä maantien valtiaat vasemmalle kaistalle sallivat, sillä punainen pakettiauto kävi tosissaan ärhennellen kimppuuni minua ahdistelemaan.

Pian se kuitenkin kääntyi tieltä pois, ja kun oikea kaista oli harventunut, minäkin pääsin taas tavallisen kansan kaistalle pois tahallani haittaamasta maanteiden valtiaiden itse määrittämiä liikennesääntöjä.

Hulluja nuo pakukuskit? - Ja ilmeisen tietämättömiä siitä, että heidän asenteensa - ei, vaan mielikuvansa liikenteestä ja fysiikan laeista - on huolestuttavan harhainen.


Hulluja nuo pakukuskit? - Toki törttöjä on muitakin kuin pakukuskit, mutta valtaosa liikenteen kummajaisista näkyy olevan pakukuskeja. Ja kun pakettiautojen osuus koko liikenteestä on kuitenkin aika pieni, niin pakukuskien joukossa pelkän logiikan mukaan täytyy siis olla poikkeuksellisen paljon liikenteelle vaarallisia törttöjä.

Mistähän se johtuu? Minkähänlaiseen harhaiseen mielikuvaan liikenteestä ja fysiikasta heidän käyttäytymisensä mahtaa perustua? Ja miksiköhän heidän mielkuviaan ei ihan vakavasti edes yritetä korjata? Vaikka vaara on ilmeisen suuri ja täysin tarpeeton.

Hulluja nuo pakukuskit? - Eivät kaikki, mutta huolestuttavan suuri osa.



Site Feed osoitteesta
http://feeds.feedburner.com/mielikuvaelama


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.