Google

30.8.05

Pihvit kannattaisi tuottaa kudosviljelynä

Lihantuotanto nykymenetelmillä on paitsi tehotonta, myös epäeettistä. Liha voitaisiinkin tuottaa kudosviljelyllä paljon tehokkaammin ja ilman eettisiä ongelmia. - Ongelmaksi voisi kuitenkin koitua se, että ihmiset kauhistuvat uutta tapaa.


Nykyisillä tuotantomenetelmillä alkaa olla kokolailla hankalaa tuottaa riittävästi ruokaa maapallon koko väestölle. On esim. hyvin tuottamatonta kasvattaa lihakarjaa syöttämällä sille viljaa; parempi tuotto saataisiin syömällä se vilja itse.

Itse asiassa lihakarjan kasvattaminen ihmisravinnoksi on kaikenkaikkiaankin aikamoisen tehotonta. Lisäksi se minusta on kutakuinkin epäeettistä: eläimiä kasvatetaan luonnottomissa oloissa vain ihmisen ruuaksi. Esim. broilerin elinikä jää muutamaan viikkoon. Ja sekin ahtaissa tiloissa laji- ja kohtalotovereiden nokittavana.

Olenkin vuosikausien ajan leikitellyt ajatuksella, että jos halutaan syödä lihaa, se pitäisi kasvattaa suoraan ilman välivaiheita: kasvatetaan itse lihaa, ei eläimiä. Liha tuotettaisiin siis kudosviljeminä.

Aluksi ajatus oli pelkkää leikittelyä, mutta sittemmin olen alkanut pohtia sitä yhä vakavammin. Menetelmän edut ovat niin ilmeiset: Saadaan ruokaa ilman turhia ja tehottomia välivaiheita, ja säästetään eläimet luonnottomilta elinoloilta.

Jotta lihasta tulisi lihaa eikä vain kudosmössöä, sitä pitäisi luultavasti treenata; ts. lihaskudosta tulisi käyttää. Se kävisi arvattavasti parhaiten siten että lihasmassaan kasvattettaisiin myös hermokudosta. Hermoja sähköisesti ärsyttämällä saataisiin lihas sitten toimimaan. Lihaskudosviljelmä treenaisi kuin kuntosalilla konsanaan. Tai paremminkin kuin fysioterapeutilla.

Parin viime vuoden aikana olen vähän kuulostellut ihmisten reaktioita ajatukseeni. Yllätyksekseni ajatukseni on herättänyt lähinnä inhoa tai vähintäänkin kummastelua. Kukaan ei ole tuntunut pitävän ajatusta lähimainkaan realistisena. Hämmästyttävintä minusta on kuitenkin ollut se, että ajatusta tunnutaan pidettävän epäeettisenä. Minusta itsestäni kun epäeettistä on nimenomaan nykyinen lihantuotantotapa.


Tänään sitten luin Helsingin Sanomista, että Marylandin yliopiston tutkijat ovat aikeissa aloittaa kananpojan lihan tuotannon kudosviljelmänä. Lihasten treenaamisen tutkijat aikovat hoitaa lihasmassaa venyttämällä tai muuten liikuttelemalla välttääkseen pelkän kudosmössön syntymisen.

Tuotannon etuina pidetään mm. kotieläinten epäinhimmillisten kasvatusolojen ja pitkien traumaattisten kuljetusten välttämistä. Lisäksi vältettäisiin koko joukko muitakin nimeämättömiä ympäristöongelmia.


Oma ajatukseni lihanviljelystä ei siis loppujen lopuksi ollut lainkaan epärealistinen. Sitä paitsi lihaskudosviljely on jo nykypäivän arkitodellisuutta: Alunperin se on kehitetty lääketieteen tarpeisiin korvaavien kudosten saamiseksi. Mutta Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on myös kasvattanut jo pieniä määriä kalanlihaa ihmisravinnoksi.


Minulle on ollut hyvin kiinnostavaa havaita millaisessa mielikuvassa ihmiset elävät: nykyinen epäeettinen lihankasvatus koetaan eettiseksi, ja puhtaasti eettinen kudosviljely epäeettiseksi.

Siinä sitä riittääkin pohtimista joksikin aikaa.





Site Feed osoitteesta
http://feeds.feedburner.com/mielikuvaelama

3 Comments:

At 11:17 ap., Blogger Mette said...

"Avaruuden kauppamiehet", Pikku Kana!

 
At 2:17 ip., Blogger Unknown said...

Tarkoitat varmaan Frederik Pohlin romaania(?) 'Avaruuden kauppamiehet' (The Space Merchants), 1953?

En valitettavasti tunne teosta, joten ainakin minulta "Pikku Kana" menee ohi.

Varmasti lukuisissa tieteiskirjoituksissa on lihaakin tuotettu viljelminä. Tieteiskirjoituksilla on mielikuvissamme kuitenkin lupa paljoon sellaiseen, mitä kauhistuisimme todellisuudessa. Niinkuin ihmeekseni havaitsinkin.

 
At 4:07 ip., Blogger Mette said...

Joo, kirjassa poloinen mainospäällikkö joutuu leikkelemään palasia isosta kudosviljelmästä, jota kutsutaan hellällä lempinimellä "Pikku Kana".

 

Lähetä kommentti

<< Home


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.