Google

11.8.05

Raha on sinun jumalasi - ei sinulta mitään puutu?

Kannattavuus ja tuottavuus ovat järkevän liiketoiminnan oikeat tavoitteet. Sitä pidettäneen itsestään selvänä; sijoitetun pääoman pitää tuottaa mahdollisimman hyvin. Siksihän se pääoma on sijoitettukin. - Järkevyyden kanssa asialla ei kuitenkaan ole juurikaan tekemistä; haitallisesta ahneudesta siinä vain on kyse.

Suomella ei enää ole varaa huolehtia vanhuksistaan tai sairaistaan. Onhan se tunnustettava: ne eivät tuota. Niiden hoitoon sijoitettu yksityinen pääomakaan ei tuota, kun palveluiden kuluttajilla ei useinkaan ole varaa maksaa palveluista.

Suuret kirjankustantamot eivät enää käännätä tietokirjallisuutta. Onhan se ymmärrettävää: kääntäminen vaatisi asiantuntemusta, ja se maksaa. Ostajia olisi kuitenkin vähän, kun ihmiset ostavat kai lähinnä viihdettä. Tietokirjat eivät siis tuottaisi rahaa kustantajan kassaan.

Jos palvelu, tuote, hyödyke tms. ei tuota rahaa tuottajansa kassaan, ns. järkevän liiketalouden mukaan palvelua jne. ei kannata tuottaa. Onhan se ymmärrettävää; miksi kukaan sijoittaisi rahaa yritykseen, joka ei tuota tuottoa. Eihän se olisi sijoittamista.

Kaikkea toimintaa mittaa nykyisin lähinnä sen kyky tuottaa rahaa palvelun tuottajalle. Jos toiminta ei tuota rahaa, sitä ei kannata jatkaa. - Ajatus on looginen ja itsestään selvä. Mutta silti aivan väärä. Niin kummalliselta kuin se tuntuukin, raha ei ole arvon mittari, vaikka rahateoria niin väittääkin. Ei sillä tavalla kuin taloutta nyt ohjataan.

Jos välitön rahan tuotto todella olisi oikea kriteeri toiminnan ohjaamiseen, Suomessa ei olisi esim. yleistä lukutaitoa. Kansakoulu ei todellakaan tuottanut markkaakaan valtiolle. Silti Suomen valtio piti kansakoulua suorastaan välttämättömänä Suomen taloudenkin nousemiselle.

Jos kansakoulua ei olisi ollut, Suomessa ei olisi yleistä lukutaitoa, ihmisillä ei olisi kykyä oppia uusia asioita, ei olisi Nokiaa, ei olisi vaurautta. Ja silti kansakoulu aikanaan ei tuottanut markkaakaan valtion kassaan. Se vain kulutti markkoja.

Kuinka järkevää on siis nykyinen tuottavuusajattelu? - Minun ymmärtääkseni ei lainkaan järkevää. Päinvastoin se saattaa olla kehityksen este viedessään resurssit yhteisen hyvän kasvattamiselta. Se on ahneuden ylistys, ei juuri muuta.




Site Feed osoitteesta
http://feeds.feedburner.com/mielikuvaelama


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.