Google

23.7.05

Johtopäätösten johdattelussa

Kolme lasta; ja kaikilla eri isä! - Totta puhuen aika holtitonta, vai mitä? Tietenkin julkisesti olemme perin suvaitsevaisia ja moderneja. Mutta ihan vain näin kahden kesken: aika holtitonta, eikö vain?

Kolme lasta ja kaikilla eri isä ei ole yhtään holtitonta, jos kaikilla on myös eri äiti.

Fill in the blanks sanoo amerikkalainen - 'Täytä aukot'. Aika moni taisi tuossa yllä täyttää aukot, ja olettaa että niillä lapsilla oli yksi ja sama äiti; että kyse oli yhden naisen lapsista. Niinpä tuli ehkä tehdyksi hätäinen johtotopäätös ja synnytetyksi täysin väärä mielikuva. Ja kaupan päälle vielä tuomituksi se (olematon) naisparka holtittomaksi aivan aiheetta vain sen väärän mielikuvan perusteella.

Tämä tyhjien aukkojen täyttäminen ja johtopäätösten pikainen tekeminen on ilmeisesti luonnon kehittämä sosiaalinen työkalu, mutta kyllä se aika riskaabeli on. Kuten jo aiemminkin on ollut puhetta, mielikuvat syntyvät saatavilla olevan tiedon perusteella. Jos tietoa on liian vähän, mielikuvat syntyvät sitten sen liian vähän tiedon perusteella, ellemme ymmärrä olla varovaisia. Ja niin tehdään hätäisiä johtopäätöksiä. - Kolme lasta. Ja kaikilla eri isä!


Entäpä sitten tämä: Onkin kaksi lasta. He ovat syntyneet samana päivänä, samassa synnytyssairaalassa. Heillä molemmilla on sama äiti, mutta näillä lapsilla molemmilla on myös sama isä. Silti he eivät ole kaksosia! - Miten se sitten on mahdollista?

Taaskaan ei itse asiassa ole käytettävissä kaikkea informaatiota, vaikka tietoa onkin aika paljon. Tällä tavalla rakennetaan salapoliisiromaaneitakin, ja lukijan johtopäätökset ovat auttamattomasti solmussa. Älä siis sure jos et osannut tehdä loogista johtopäätöstä. - On kolmaskin lapsi. He ovat kolmosia.


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.