Google

10.7.05

Se sano 'panna' - hihihi

Nuori nainen seisoo TV-kuvassa ja puhuu kampanjasta rajatapaus-nuorten hyväksi. Hän sanoo "Tänä vuonna laitetaan paremmaksi", vaikka suomenkielessä on alkusoinnusta rytmiä saava vakiintunut sanonta 'panna paremmaksi'. - Miksi hän niin tekee?


Ilmeisesti nuori nainen ei voi rajatapausnuorten kyseessä ollen sanoa 'panna paremmaksi'. Nuorillehan paneminen on nussimista, naimista, hässimistä... Fuck you motherfucker.

Puberteetissa nuori poika joutuu taittumaan linkkuveitseksi vain nähdessään tytön, jottei housunetumus pullistuisi nolosti. Samoin pelkkä sana 'panna' aiheuttaa suunnattoman hämmennyksen, hälinän ja hihityksen: Se sano 'panna' - hihihi.

Pitää siis sanoa 'laittaa paremmaksi'. Vaikka ruokaa laitetaan. Yrittänyttä taas ei. Joku toinen sanoisi 'pistetään paremmaksi'. Mitä hyvänsä ettei tarvitse sanoa 'panna'.

Kuitenkin 'panna' on hyvä yleissana: olutta pannaan, voi panna pahakseen, panna vastuuseen, panna miehet töihin, panna liikekannalle, panna verolle, panna merkille, panna asian vireille, panna jonkun viralta, panna toimeen, panna toimeksi, panna prosessin käyntiin, panna täytäntöön... Ja ihan yksinkertaisesti "Pane se tuohon". Miksi ihmeessä pistää sitä (neulalla?) tai laittaa (kuin ruokaa)?

Silti vasta seksuaalisuutensa keksineet nuoret eivä ole ainoita jotka eivät tohdi käyttää 'panna'-sanaa. Ilmeisesti seksuaalisuus on joidenkin ihmisten mielikuvissa niin vahva - ja nähtävästi - syntinen asia, että se estää aikuistakin käyttämästä 'panna'-sanaa. On valitettavaa, miten ahdasmielinen uskonnollinen moraalikasvatus vaikuttaa ihmisen vapauteen toimia helpottuneen vapautuneesti. On oikeastaan kauheaa, että ihminen ei voi käyttää aivan normaalia yleiskielen sanaa siksi, että se herättää hänessä pelottavan ja syntisen seksuaalisen mielikuvan. Emmehän me enää elä keskiaikaa, jolloin ahdasmielinen katolinen kirkko määräsi kaiken ajattelun synnillisyydestä.


'Panna' on loistava yleissana. Alkusointu on suomenkielelle ominainen hauska ja vaikuttava tehokeino. Siis pannaan paremmaksi ja puhutaan rauhassa normaalia kieltä.

2 Comments:

At 10:40 ap., Anonymous Anonyymi said...

... pannaan haisemaan, pannaan töpinäksi, pannaan hösseliksi... noita pontevia panemisiahan riittäisi, ellei joku merkillinen kansallinen kielitajuvääristymä tosiaan suosisi niiden välttelyä. Panna -sanan karttelu ärsyttää minunkin kielikorvaani tavattomasti. Laitetaan / pistetään -korvikkeiden käytön tuloksena on fraasinhirvityksiä, joita kuullessani kyseenalaistan kaiken muunkin, mitä kyseinen puhuja sanoo.

Moinen tekosievistely ja Suomen kielen hapertaminen saisi totta vieköön loppua tähän paikkaan. Aloitetaanko blogosfäärin laajuinen ryhtiliike? Eiköhän panna töpinäksi!

 
At 2:53 ip., Blogger Unknown said...

Heh, mikäs sen mukavampaa kuin saada kitketyksi jotenkin niin turha tekosievistely ja kielen köyhdytys pois. Jos kohta pelkäänkin, että edessä on kolme mahtavaa vastustajaa: seksuaalisuuden pelko, ns. moraalikasvatuksen vaikutukset ja hienostelun tarve.

Ryhtiliikehän on nyt aloitettu (julistus!). Sinähän sen itse asiassa teit. Kyse on vain siitä, josko - ja jos niin miten - blogisfääri asiaan intoutuu.

Jotta pannaan vaan tuulemaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.