Google

7.7.05

Budjetointi - mielikuvien muunto toimenpiteiksi; ja uusiksi mielikuviksi

Edellinen posti käsitteli fiktiivisen yrityksen fiktiivisen johtoryhmän fiktiivistä tulosseminaaria. Seminaarissaan johtoryhmä kiinnitti seuraavalle vuodelle kolme tulostavoitetta osin jopa mittareineen: kasvu, markkinaosuuden kasvatus kymmenellä prosenttiyksiköllä ja kustannusten karsinta viidellä prosentilla. - Näiden tulostavoitteiden kuvaama johdon mielikuva muunnetaan nyt käytännön toimiksi budjetointikierroksella. Katsotaanpa minkä mielikuvien kautta se toteutusportaassa tapahtuukaan, ja minkänäköisen mielikuvan se herättää markkinoilla:


- Yksikönjohtaja: Jaahas; Nyt saatiin johtoryhmältä ensi vuoden tulostavoitteet. Päätavoitteena on edelleen kasvu. Se onkin hyvä: meidän ei tarvitse muuta kuin jatkaa samaan vanhaan tapaan!

- Tuotantopäällikkö: Meillä äijät paiskoo jo nyt täyttä päivää. Ei me voida enää enempää repiä. Millä me mitään kasvua enää tehdään. Tai no joo: Jos volyymiä ei voi lisätä, niin pitää sitte nostaa hintoja.

- Yksikönjohtaja: Ei, ei se käy: Johtoryhmän mukaan kasvu revitään lisäämällä markkinaosuutta. Eikä se kyllä onnistu hintoja nostamalla.

- Tuotantopäällikkö: Ai et silleen! No, mutta sitte pitää vaan palkata lisää äijiä. Niinku sanoin, meillä on nyt jo kädet täys työtä aamusta iltaan. Hyvä että ehtii välillä [vessassa] käydä.

- Yksikönjohtaja: Niin, vaan ei sekään käy: Kustannuksia pitää karsia viidellä prosentilla.

- Tuotantopäällikkö: Ai? Ja mitenkäs se sitten tehdään?

- Yksikön johtaja: No eihän siihen ole kuin yksi konsti: Sanotaan irti 5 prosenttia väestä.


- Talousuutiset: "Oy Yritys Ab ilmoitti tänään yt-neuvottelujen käynnistämisestä kaikissa tuotantoyksiköissään. Heikentyneen talouskasvun seurauksena Yritys irtisanoo yhteensä 500 työntekijää tuotannollisista ja taloudellisista syistä, kertoo Yrityksen Hallintojohtaja. Oy Yritys Ab:n tavoitteena on lisätä kilpailukykyään niin, että se pystyy vaikeutuneissakin oloissa kasvattamaan markkinaosuuttaan ja samalla myös vähentämään tuotantokustannuksiaan. - Yritys julkisti samassa yhteydessä myös johdon uuden optiojärjestelmän. Hallintojohtajan mukaan uusi optiojärjestelmä viestii voimakkaasti Yrityksen johdon vahvasta uskosta uuteen kustannustehokkaaseen strategiaan. - Markkinoiden reaktio uutisiin oli positiivinen ja Yrityksen pörssikurssi nousi 7,4 prosenttia."


Itse olen aina sanonut, että kaikkein suurimmat säästöt saataisiin irtisanomalla koko henkilökunta. Ja miksei myös lopettamalla laskujen maksaminen.


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.