Google

9.7.05

Presidentti Bush väittää

Presidentti Bush - kuten monet muutkin vaikuttajat - toistaa samoja väittämiä kerrasta toiseen. Näiden omien väittämiensä mukaisesti hän myös toimii, olivatpa ne sitten tosia tai eivät. Toistetut väitteet kumuloituvat ihmisten mieleen ja niistä kasvaa aina vain merkittävämpi osa kuulijoiden mielikuvaa maailmasta. Niin pelkkä jatkuva väittäminen riittää muuttamaan ihmisten mielikuvia.


Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskenään samanlaisia siinä suhteessa että kumpikin esittää väitteitä. Toistamiseen. Ja myös pitää niistä tiukasti kiinni.

Meidän mielikuvamme ovat koosteita kaikesta saamastamme informaatiosta. Ne eivät synny tietoisen analyyttisen prosessin tuloksena, vaan pikemminkin suhteessa informaation määrään. Siksi jatkuvasti samoja väitteitä yhä uudestaan toistava presidentti saa vähitellen kansansa uskomaan väitteisiinsä.

Analyyttinen ihminen tajuaa, että presidentin väitteet ovat vain väitteitä, eivät suinkaan totuuksia. Sitä paitsi totuuksia joka tapauksessa olisi monia erilaisia; mikä niistä olisi se oikea totuus? Analyyttiinen ihminen ei kuitenkaan voi presidentille mitään, sillä presidentillä on kontakteja, kytköksiä, vaikutusvaltaa, ja suuri kannattajajoukko, jonka tärkeänä tavoittena on pitää presidentti vallassa. Oikealla totuudella ei siinä kilvassa ole mitään markkina-arvoa.

Presidentti väittää että Irakissa on ydinaseita, vaikka niitä ei ole. Presidentti väittää että Saddam Hussein on Yhdysvalloille vaaraksi, vaikka hän ei (enää silloin) ole. Presidentti väittää että tiedustelu on todennut nämä väitteet tosiksi, vaikka se ei ole. Presdentti väittää, väittää, väittää.

Ja niin Yhdysvallat hylkää länsimaissa toisen maailmansodan jälkeen kasvaneen ideologian olla hyökkäämättä ensimmäisenä. Se rikkoo kansainvälisen luottamuksen ja siitä itsestään tulee se, mistä se Irakia syytti: se itse hyökkää toisen suvereenin valtion kimppuun. Sehän onkin Yhdysvallat, jolla on ydinaseita, ja joka saattaa koska hyvänsä hyökätä.

Muistetaanpa mitä presidentti George W. Bush sanoi New Yorkin terrori-iskun jälkeen: "Jos ette ole meidän puolellamme, olette meidän vihollisiamme. Ja tarvittaessa me teemme ennaltaehkäisevän iskun." - 'Ennaltaehkäisevä isku', mikä loistava valepuku hyökkäyssodalle.


Presidentti Bush väittää, että me olemme Yhdysvaltain vihollisia. Presidentti Bush väittää että Yhdysvallat tekee ennaltaehkäisevän iskun. Presidentti väittää, väittää, väittää.

Ja presidentti Bushan tekee juuri sen mitä hän väittää.


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.