Google

21.7.05

'Aiheen mukainen' mainonta nettisivuilla

Intouduin kokeilemaan: lisäsin blogiini mainoksia. Palvelun tarjoaa Googlen AdSense-ohjelma. - Ideana on että AdSense valikoi sivulle sellaisia mainoksia, jotka vastaavat sivun tekstisisältöä; Lukija, jota sivun aihepiiri kiinnostaa, kiinnostuu sitten aiheenmukaisista mainoksistakin, ja lukee ne mainostajien iloksi. - Kerrassaan mainio ajatus. Siksi intouduinkin sitä kokeilemaan.


Jos luet blogiani varsinaiselta blogisaitilta, näet AdSensen valitsemat mainokset tämän sivun oikeassa alareunassa. Jos luet blogia tilattuna Site Feedina (Atom-XML), näet pelkästään tämän uusimman postauksen, etkä näe mainoksia. Siirry silloin itse blogisaitille, ja näet mainokset.

AdSensen sääntöjen mukaan en saa kehottaa klikkaamaan mainosten linkkejä, enkä sitä teekään; se kun ei ole tämän postauksen aiheena. Aiheena on sen sijaan tähän nimenomaiseen postaukseen valikoituneiden mainosten aihepiiri.

AdSensen kantavana ideana (mielikuvana!) on siis mainonnan aiheenmukaisuus. Ohjelma tutkii sivun tekstiä ja yrittää tunnistaa tekstin käsittelemiä aiheita. Tunnistuksen perusteella se sitten valitsee tunnistamiensa aiheiden mukaisia mainoksia mainoslinkkilistalle.

Tällaisella blogisaitilla mainokset näkyvät kuitenkin koskevan vain itse blogipohjasivun aihepiiriä, eivätkä kulloisenkin postauksen aihepiiriä. Siten tämänkin sivun mainokset pääosin koske(ne)vat blogeihin liittyviä palveluita. Ohjelma nähtävästi todella tutkii vain blogin sivupohjan eikä saa lainkaan käsittelyynsä varsinaista postaustekstiä. Niinpä blogini mainokset ilmeisesti jatkossakin liittyvät aina vain blogi-asioihin, eivät koskaan käsittelemiini aiheisiin.


Kokeilin palvelua tietenkin myös nettisaittini eri alisaiteilla. Niillähän AdSense pääsee tutkimaan minun tarkoittamaani aihetekstiä. Silti niilläkin alkuun toistui sama ilmiö: mainokset saattoivat koskea ihan kummallisia asioita. Jouduinkin kirjoittamaan muutaman sivun tekstit uudestaan siten, että ne paremmin ohjaavat tekoälyn mielikuvanmuodostusta. Totesin, että joissakin tapauksissa olinkin kirjoittanut tekstin niin että lukijan piti jo tietää, mistä on kysymys voidakseen huolettomasti toimia saitilla. - Uudelleenkirjoituksen jälkeen teksteistä tuli kenties informatiivisempia, kenties raskaampia ja tukkoisempia.

TRIX EXPRESS -sähköjunaveturimallisivun mainokset käsittelivät ensi alkuun mitä oudoimpia asioita, mutta lisättyäni sivulle tekstiä mittakaavoista, harrastuksesta, pienoisradoista ja höyryvetureista, mainokset alkoivat kohdistua pääosin pienoisjunaharrastukseen. - Tosin mukana yhä on usein mainoksia mm. Live Steam -harrastukseen, ts. oikealla höyrykoneella toimiviin pienoisjuniin, mutta veturisivuni käsittelee TRIXin höyryveturimalleja, joten asialle ei kai voi mitään.

Sen sijaan hylättyjä ajoneuvoja koskevan Wonderful World of Vehicles -saitin aloitussivun mainokset koskevat yhä lähinnä vain weblaskureita. Sivulla oli alunperin hyvin vähän mitään sellaista tekstiä, mistä AdSense olisi voinut saadakaan otetta. Sivulla on kävijälaskuri ja sivun uutisissa mainitaan laskurin vaihtamisesta. Nämä AdSense ilmeisesti oli onnistunut tunnistamaan. Vaikka sitten lisäsinkin sivulle tekstiä ajoneuvoista ja erilaisista ajoneuvotyypeistä, AdSense ei ainakaan vielä ole osannut luopua kerran keksimästään laskuriteemasta.


Mielenkiintoinen harjoitus tekoälyn mielikuvan ohjaamisesta. Olisikohan siinä opittavaa ihmisten mielikuvien pohdintaan...

3 Comments:

At 9:09 ap., Anonymous Anonyymi said...

Jäi mietityttämään, että itse saa siitä, että sallii mainostuksen kotisivuillaan? Hyvän mielen? Ihan hyvä kokeilu. Itse luovuin yhdestä blogista (kirjoittelusta) siksi, että siinä oli automaattisesti mainokset. Huomattavasti parempi vaihtoehto on se, että kukin itse lisää mainokset sivulleen jos niin haluaa. Mutta siis miksi kukaan lisää mainoksia sivuilleen?

 
At 3:08 ip., Blogger Unknown said...

Niin, mitä siitä saa...
Motiivihan kaikella tekemisellä aina on. Ja motiivina on jokin mielikuva; odotus tai toive. Utilitaristien mukaan suorastaan joku hyöty.

Itselläni pääasiallinen motiivi oli uteliaisuus; Olen säilyttänyt pikkupoikamaisen halun ottaa selville miten asiat toimivat ja kokeilla saanko itsekin ne toimimaan. - Se taas saattaa ollakin aika hyvä ominaisuus tietämyksen ja ehkä jopa ymmärryksen lisäämiseen.

Onnistumisen elämys - esim. TRIX-sivun kohdalla - on aina mieluisa palkkio. Ja kun mainokset todella ovat sivun aiheen mukaisia, tunnen mielihyvää siitä, että mahdolliset lukijat saattavat löytää niistä jotain kiinnostavaa ja hyödyllistäkin.

Ja tottahan olin utelias näkemään synnyttävätkö näin pienten saittieni mainokset minulle mitään tuloa. Sehän niiden mainosten todellinen myyntiperuste on.

 
At 8:52 ip., Blogger Unknown said...

Toimii se sittenkin.

Nimittäin postauksen aiheen mukainen mainonta tällä blogisaitilla.

Se toimii silloin kun valitsee listalta jonkun vanhan postauksen. Aina AdSense ei niistäkään tunnista mitään postauksen aiheista, ja se antaa silloin taas vain blogiaiheisia mainoksia.

Vaan joidenkin postausten kohdalla AdSense löytää kuin löytääkin ainakin jotenkuten postauksen teeman mukaisia aiheita. Tosin sen käsitys aiheista on joskus aika mielenkiintoinen.

Kokeile jos kiinnostaa!

 

Lähetä kommentti

<< Home


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.