Google

22.7.05

Loma - lomalla ja lomassa

Nyt heinäkuussa hyvin monet ovat lomalla.
Kysykääpäs työtoverilta - jos ette ole lomalla - tai elämänkumppanilta tai naapurilta tai keneltä hyvänsä, että mitä se 'loma' sanana tarkoittaa. Taitaa suurin osa sanoa että sitähän se on, että ollaan vapaana töistä; ei olla töissä, vaan vapaalla, lomalla.


Sanojen merkitys muuttuu konkreettisesta abstraktimpaan, ja samalla sanoihin liittyvät mielikuvat muuttuvat. Vanha konkreettinen merkitys säilyy kuitenkin sanonnoissa ja ammattiterminologiassa vielä pitkään sen jälkeen kun yleiskieli ei enää alkuperäistä merkitystä ymmärrä.

Hevosmiehet - tai nykyään kai hevostytöt - tietävät, että hevosella on hammasloma. Ja sanonnan 'työn lomassa' jokainen kai vielä ymmärtää. Kummassakaan tapauksessa kukaan ei silti varmaan luule, että kyse olisi vapaa-ajasta?

Loma on oikestaan väli: Työn lomassa voi tehdä jotakin muuta, ts. keskeyttää työn hetkeksi, tehdä sen muun asian, ja jatkaa taas työtä. Ja hevosen hampaistossa on aukko, väli. Siihen väliin, hammaslomaan, hevostyttö sujauttaa kuolaimet.

Loma - nykymerkityksessäänkin - on väli. Työtä on painettu kuukausikaupalla. Sitten siihen viimeinkiin saadaan katko, väli: loma. Tämä väli on niin pitkä, että se ei hetkessä kulu, joten siihen voi jäädä oleilemaan: ollaan lomalla, ei lomassa.

Hyvää lomaa niille, joilla sitä vielä on!


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.