Google

31.7.05

'Totuus' - tie terrorismiin

Totuus - Kukapa sen tietäisi. Totuus on aina suhteessa aikaansa ja paikkaansa ja jopa tulkitsijaansa. Vaaralliseksi totuus kuitenkin käy siinä vaihessa kun siihen aletaan uskoa sokeasti. Silloin ollaan matkalla fundamentalismiin ja terrorismiin.


Takavuosina kun keskustelin Jehovan todistajien kanssa (ks. 'Fundamentalistit ja Lotto', 24.7.2005), minulla oli ilo käydä mm. seuraava keskustelu. - Ei sen suosikkityttöni kanssa, jolla oli ihastuttavat varpaat, vaan yhden niistä fundamentalistitädeistä.

Minä: - Mistä sinä tiedät että Raamattu on oikeassa?
Hän: - Koska se on Jumalan sanaa!
Minä: - Mistä sinä tiedät että se on Jumalan sanaa?
Hän: - Se on sanottu raamatussa.

Raamattu on siis totta, koska se on Jumalan Sanaa, joka taas on sanottu Raamatussa. - Kun minä siis nyt julkisanon tässä, että kaikki blogissani kirjoittamani on totta, niin ovatko kirjoitukseni siis tosia, koska olen niin kirjoituksessani sanonut?

Niin miellyttävää kuin tuo olisikin uskoa, niin lähdekriittisyyteni estää minua sitä uskomasta. Varaankin itselleni oikeuden olla joskus jopa väärässä. Varaan myös oikeuden esittää vain yhden tai muutaman näkökulman asioihin, joihin varmasti on lukuisia muitakin yhtä tosia näkökulmia. - Totuuksia kun yleensä on monia, vaikka esim. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ei sitä ymmärrä.

Mutta fundamentalistille Raamattu on aina totta ja ainoa totuuden lähde, koska se on Jumalan Sanaa, ja Jumalan Sana on Totuus. Eipä siinä enää jää hiukkaakaan tilaa ajattelulle ja harkinnalle. - Pelottavaa.

Eipä ihme, että uskontojen avulla kansakunnat on perinteisesti nostettu toisiaan vastaan. - Kun ajattelu loppuu, alkaa joukkopsykologia.

Nyt ollaankin jo lähestymässä sellaista oikean ja totuuden mielikuvaa, joka synnyttää terroristin. Avainsana on fundamentalismi; uskonnosta riippumatta: olkoon kristitty, juutalainen, muslimi, mikä hyvänsä. Fundamentalistilla on vankka vakaumus, että hän on oikealla asialla; hän yrittää edistää oikeutta ja totuutta. Vastassaan hänellä on valtaapitävien koneisto, joka ei välitä siitä minkä hän 'tietää' olevan oikein ja totta. Kun demokraattiset keinot eivät edistä hänen asiaansa, hänelle jää jäljelle anarkismi, nykytermein terrorismi...






Site Feed osoitteesta
http://feeds.feedburner.com/mielikuvaelama


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.