Google

29.7.05

Presidenttikin jää kahvitta väärän mielikuvan tähden

Totuttuun tapaansa Tasavallan Presidentti Tarja Halonen puolisoineen meni Unikeonpäivän aamiaiselle Naantalin Merisaliin. Yllätys oli kuitenkin suuri, kun kahvilassa ei ollutkaan perinteistä presidentin katettua pöytää, ei edes valkeaa liinaa ja pöytä oli kaiken kukkuraksi vielä varattukin. Niinpä presidenti poistui kahvilasta vähin äänin. - Kieltämättä perin juurin kummallista. Ja ennenkaikkea noloa!

Samaan aikaan presidentillinen aamukahvipöytä odotti presidentillistä paria turhaan Kaivohuoneella.

Presidentti olisi saanut Unikeonpäivän aamukahvinsa, jos mielikuvien vaikutus toimintaan olisi ymmärretty ja otettu huomioon.


Jos vanha mielikuva ja muuttunut todellisuus eivät kohtaa, presidenttikin käyttäytyy vanhan mielikuvansa mukaan. Minkä muunkaan? Kysynpä vain.

Jos presidentin - tai kenen hyvänsä - tosiaan halutaan käyttäytyvän muuttuneen todellisuuden mukaan, muutoksesta on kerrottava hänelle sellaisella tavalla että hän myös panee muutoksen merkille. Pelkkä muuttuneen tiedon ilmoittaminen sellaisenaan ei mitenkään riitä; on myös kerrottava se, että tieto on muuttunut. - Tieto toki muuttaa mielikuvia. Mutta vain jos sen huomaa ottaa vastaan.

Presidentillisen aamukahvipaikan vaihtumisesta olisi voinut tiedottaa vaikkapa näin:
Arvoisa rouva presidentti,

Toivomme teidän puolisoinenne jo vuosia kestäneen perinteen mukaisesti jälleen ilahduttavan Naantalin kaupunkia läsnäolollanne Unikeonpäivän aamupuuhissamme 27.7.2005.

Ohjelma
  • klo 7.00: Unikeon herättäminen kippamalla hänet hyiseen mereen vanhankaupungin venesatamassa. Lisäksi juhlallisia puheita.
  • klo 7.30: Aamukahvi Kaivohuoneella. - Huomatkaa muuttunut paikka: tällä kertaa ei ollakaan Merisalissa.
Tervetuloa
Unikeonpäivän Juhlatoimikunta

Me emme voi toimia minkään muun muun kuin omien mielikuviemme mukaan jos muuta informaatiota, käskyä tms. ei anneta. Jos vanha totuttu mielikuva on väärä, meidän toimintammekin on auttamatta väärää. - Presidentti meni Merisaliin ja hölmistyi: vanha tuttu presidentin kantapöytä oli varattu, ei valkeaa liinaa, ei presidentin perinteistä kahvitarjoilua; Eihän sen näin pitänyt olla!

Miten kummassa presidentti olisi voinut mennä Kaivohuoneelle, jos asiasta ei hänelle kerrottu. Ja kerrottu nimenomaisesti siten, että paikan vaihtuminen käy selvästi ilmi: Kaivohuoneella, ei Merisalissa.


Tässä onkin itse asiassa kyse yhdestä viestinnän perusteellisimmista ydinongelmista: jos haluat vaikuttaa vastaanottajaan, tunne hänen mielikuvansa asiasta, ja korjaa se mielikuva. - Kaikki muu menee harakoille.


Juhlatoimikunnan virallisen selityksen mukaan presidentti ei muilta virkakiireiltään ehtinyt perinteiselle aamukahville. - Vierittivät mokomat syyn omasta virheestään viattoman harteille!

Vai olisiko presidentti itse sittenkin lukenut kutsun huolimattomasti? Ja juhlatoimikunta lausunnollaan yrittänyt pehmentää presidentin mokaa? - Sitähän emme tiedä koska meillä ei ole asiasta informaatiota. Siksi voimmekin surutta muodostaa asiasta oman mielkuvamme. Ja syyllistää juhlatoimikunnan!





Site Feed osoitteesta
http://feeds.feedburner.com/mielikuvaelama


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.