Google

24.7.05

Fundamentalistit ja Lotto

Takavuosina luonani kävi Jehovan todistajia lähetystyössään. Heidän mukaansa ihminen ei ole voinut syntyä ilman Jumalan tarkoituksellista johdatusta; Ihminen on heidän mielestään aivan liian monien valintojen aivan liian tarkoituksenmukaisesti kehittynyt olento ollakseen darwinistisen lajinkehityksen aikaansaannos. Ihmisen on siis oltava deterministisen luomistyön tulos. - Kuitenkaan ihminen ei oikeasti ole sen deterministisempi tulos kuin oikea lottorivikään.


Lotossa pitää valita 7 numeroa 39:stä. Kaikki varmasti myöntävät, että todennäköisyys saada oikea rivi on vallan kertakaikkisen ärsyttävän pieni. Jotkut ovat jopa sitä mieltä että se on niin pieni, että koko lottoaminen on pelkkää rahanhukkaa.

Ihmislajin syntymisen todennnäköisyys on tietysti vielä turkasenmoisesti paljon pienempi; valintoja kun on huikeasti paljon enemmän. Ja silti nimenomaan juuri ihminen on olemassa. Eikö noin epätodennäköisen olennon ole sitten ihan pakko olla deterministisen johdatuksen tulos? - Vastaus on yksinkertainen, mutta simppeli: ei ole.

Lähdetään siitä lottorivistä. Se kun on useimmille kuitenkin tuttu, ja siten sopiva esimerkiksi: Lotossa arvotaan joka viikko - jos unohdetaan satunnaiset ylimääräiset rivit - seitsemän numeroa. Niitä numeroita me lottoajat olemme yrittäneet arvata, ja käytännöllisesti katsoen kaikki epäonnistuneet niin, että Veikkaus Oy on saanut joka viikko lisää rahaa jaettavaksi kansanterveydelle ja muihin hyväätarkoittaviin tarkoituksiinsa.

No eipä tuo juuri esimerkkinä auttanut: sehän vain todisti sitä, miten epätodennäköistä jo pelkän oikean lottorivin saaminen on. - Niin todistikin, mutta siitäpä ei olekaan kysymys; ei ole kysymys oikean lottorivin arvaamisesta etukäteen, vaan oikean lottorivin syntymisestä: Joka ikinen viikko syntyy täysin varmasti tasan yksi oikea lottorivi. Oikean lottorivin todennäkäisyys ei siis suinkaan ole joku mitättömän pieni luku, vaan se on aina ja joka kerta tasan 1,0; siis 100 %.

No entä se ihmisen syntymisen todennäköisyys? Miten se sitten liittyy lottoriviin? - Ajatellaanpa näin: olisipa ihmisen sijasta syntynyt ihan millainen hyvänsä monimutkainen otus - ja jos sen otuksen suvussa sitten olisi Jehovan todistajia - niin Jehovan todistajat silloinkin ihmettelisivät sitä, että miten ihmeessä juuri sellainen niin kovin monimutkainen otus onkaan voinut syntyä. Eipä tietenkään mitenkään muuten kuin Jumalan deterministisestä johdatuksesta!

  • He ajattelisivat oikean lottorivin arvaamista etukäteen (tn hyvin pieni), vaikka kyse on oikean lottorivin syntymisestä (tn=1,0).

Fundamentalistiajattelun mukaan mikään nimenomainen oikea lottorivi ei voisi syntyä sattumalta, koska se on juuri se nimenomainen lottorivi. Todennäköisyys juuri sille riville olisi aivan liian pieni. Oikean lottorivinkin täytyisi siis olla Jumalan deterministisen luomisen aikaansaannos? - Lottoesimerkki esittää oivallisesti fundamentalistien ajattelun virheen: oikea lottorivi syntyy aina. Me emme vain etukäteen tiedä mikä se on. - Joku monimutkainen otus syntyy aina. Me emme vain etukäteen olisi voineet tietää, että se olisi juuri ihminen.

On lisäksi hyvä panna merkille, ettei ihminen, eivätkä miljoonat muutkaan nykyiset eliölajit suinkaan ole mikään deterministisen luomistyön päämäärä ja lopputulos - siis muiden kuin fundamentalistien mielestä. - Kehitys päin vastoin jatkuu edelleen: Virukset synnyttävät alati uusia kantoja; kasvi- tai eläinpopulaatiot eriytyvät niin etteivät enää risteydy keskenään ja niin syntyy uusia lajeja; lajit risteytyvät keskenään ja syntyy uusia alalajeja jne.

Me emme todellakaan elä missään luomistyön deterministisessä lopputuloksessa; me elämme keskellä jatkuvaa lajien kehitystä: Ihminen, metsäkauris, herkkutatti, etana, sinilevä, tuhatkaunokki, streptokokki tai flunssavirus eivät ole etukäteen suunniteltuja lopputuotteita. Me kaikki olemme välivaiheita kehityksessä niinkuin edeltäjämmekin olivat.

Omille Jehovan todistajilleni minun oli aivan turha näitä ajatuksia selittää. He suhtautuvat fundamentalistisesti heille ylhäältä - heidän mielestään Jumalalta; minun mielestäni heidän oppi-isiltään - annettuun 'tietoon': 'Ihminen on luomistyön tarkoitus ja lopputulos, ja Jumala on asettanut ihmisen maailman herraksi. Uusia lajeja ei synny, vaan kaikki lajit ovat olleet aina'.


Kaikesta huolimatta pidin noista toivottomista keskusteluista. Alkuvaiheiden fundamentalistitätien jälkeen luokseni nimittäin tuli nätti, pirtsakka tyttö, joka osasi jopa ajatella (mitenkään silti luopumatta saamastaan opista). Hänen kanssaan oli mukava jutella kesällä puutarhassa. Vahinko vain, että mukana oli aina fundamentalisti täti tai -mies; sillä tytöllä kun oli ihastuttavan hymyn lisäksi myös vallan hurmaavat varpaat.


Jehovan todistajat ovat ymmärtääkseni tehneet paljon hyvää humantaarista työtä ja valaneet elämäniloa ja -uskoa vaikeissa oloissa eläviin ihmisiin. Jehovan todistajista saat tietoa Vartiotornisivuilta.




Site Feed osoitteesta
http://feeds.feedburner.com/mielikuvaelama

------------------
[RC:c88eadd6]


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.