Google

5.9.05

Sukiminen III - 'Hyvä veli' on huono veli

Palataanpa jälleen sukimisteemaan; siihen miten apinalauma - ja ihmisyhteisö - järjestäytyy ja viestii rakenteestaan. Ja mitä lauma antaa jäsenilleen.

Tähän mennessä on käsitelty seuraavia teemoja:
- Apinalauman sisäinen rakenne luodaan sukimalla lauman muita jäseniä. Sukiminen myös viestii jäsenten väliset suhteet muille lauman jäsenille. - Kun laumojen koko sittemmin kasvoi suureksi, sukiminen ei enää riittänyt, tilalle tuli puhe, juoruilu. 'Sukiminen I - Juoruilu on hyvästä', 15.8.2005

- Kun yksilö kuuluu laumaan, lauma auttaa jäsentään: Itä-Euroopassa saa hotellihuoneen kun tuntee reseptionistin ystävättären poikaystävän. 'Sukiminen II - Miten saada hotellihuone', 25.8.2005.


Meitä ärsyttää, jos hotellihuoneen saa vain jos tuntee jonkun 'lauman jäsenen'. Ja yhtä ärsyttävää on se jos joku saa nenämme edestä työpaikan suhteilla. Kuitenkin suhteet ja tuttavuudet ovat juuri se mekanismi, jolla apina- ja ihmislauma huolehtii jäsenistään. Miksi siis ärsyynnymme aivan normaalista laumaeläimen käytöksestä? Ja miksi ärsyyntymistä jopa pidetään oikeutettuna?

Jo viime kerralla oli puhetta siitä, että nykyisin menestymisen edellytyksenä pidetään verkottumista; pidetään tavoiteltavana sitä, että hakeudutaan mukaan johonkin 'omaan laumaan' ja käytetään hyväksi sen antamia mahdollisuuksia solmia myös liikesuhteita (= sukia sopivia kumppaneita). Laumahan huolehtii omista jäsenistään: Liiketoimet sujuvat, jos on kontakteja; ts. suhteita muihin lauman jäseniin.

Vaikka ihmnisyhteisössä puhuminen (juoruaminen) onkin korvannut apinalauman fyysisen sukimisen, niin alkuperäinen sukimiskäytäntö on - jopa omituisesti - säilynyt ainakin amerikkalaisten nähtävästi suosimassa sanonnassa: 'Jos sinä rapsutat minun selkääni, niin minä rapsutan sinun selkääsi'.

Apina ei ylety sukimaan omaa selkäänsä, ja jos joku kaveri tekee sille palveluksen, se mielellään tekee saman palveluksen kaverille. Molemmathan siitä hyötyvät, eikä se ole edes keneltäkään muilta pois. - Mutta amerikkalaissanonnassa kyse on kuitenkin kai sellaisen palveluksen ja vastapalveluksen tekemisestä, jotka eivät ehkä ihan kestä päivänvaloa.

Omassa suomalaisympäristössämme on samanlainen palvelus-vastapalvelus -käytäntö, joka kiusaa meitä aivan samalla tavoin kuin se hotellihuoneen saaminen: kyse on tietenkin 'hyvä veli' -pelaamisesta. Siinä pieni piiri hoitaa aisiat omassa keskuudessaan tuomatta asioita julkiseen käsittelyyn ja päätöksentekoon. Mutta siinäkin on kyse vain verkottumisesta, eli laumaeläimen normaalista käytöksestä. Ja silti se kiusaa niitä, jotka eivät kuuluu samaan piiriin.

Huomionarvoisaa 'hyvä veli' -käytännössä okin se, että kyse ei ole koko lauman edusta. Normaali sukiminen, laumahierakian rakentaminen ja lauman jäsenten huomioonottaminen saattaa siis saada sellaisiakin muotoja, että kyse ei enää olekaan koko lauman edusta, vaan kyse onkin pienen klikin tai vain parin jäsenen henkilökohtaisesta edusta. Siksi koko lauma ei katsokaan klikkiä hyvällä, vaikka äkkiä katsoen kyse muka olikin normaalista laumasukimisesta.

Emme pidä siitä että työpaikan saa vain suhteilla tai hotellihuoneen saa vain tuntemalla reseptionistin tuttavan sen vuoksi, että emme itse kuulu siihen pikkulaumaan, joka palveluita niin saa. Koemme kuuluvamme Suomen kansan laumaan, ja odotamme kaikki saavamme tässä laumassa samat lauman palvelut samoin ehdoin.

Myös Suomen lauma itse - Suomen valtion ja kuntien viranhaltijat - virkansa puolesta edellyttävät kaikkien lauman jäsenten saavan samat palvelut. (Oi miten sinisilmäistä! Olisipa niin käytännössäkin!) Siksi Suomen valtio - esim. rikoslaki - ei katso hyvällä sitä, että liikeasioita hoidetaan kulissien takana, pienen piirin keskuudessa: 'Raavi sinä minun selkääni, niin minä raavin sinun', jättää valtion edun huomioonottamatta.


Ison lauman etu on pitää pikkuklikit kurissa. Siksi ison lauman jäsenet oikeutetusti paheksuvat pikkuklikkien yrityksiä päästä hyötymään ison lauman kustannuksella. Isossa laumassa on kuitenkin parempi turva hädän hetkellä kuin pienessä.

Kunhan ison lauman hallitus vain ymmärtäisi ihan aikuisten oikeesti ajaa koko lauman etua!





Site Feed osoitteesta
http://feeds.feedburner.com/mielikuvaelama


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.