Google

2.1.06

Niin on jos siltä näyttää

Olen kirjoittanut erilaisia tekstejä, jotka olen tarkoittanut esimerkeiksi mielikuvien merkityksestä kaiken toimintamme motivaattorina. Kuitenkin koko ajan on ollut olemassa kaikkien tuntema sanonta, jonka merkityksen kaikki tietävät: 'Niin on, jos siltä näyttää'. Se kertoo kaiken sen mitä yritän kuvata: Emme me elä todellisuudessa, vaan omassa käsityksessämme todellisuudesta; Omassa mielikuvassamme todellisuudesta.


Olen yrittänyt kuvata siten miten emme elä reaalisessa todellisuudessa vaan sellaisessa todellisuudessa joka koostuu omista mielikuvistamme. Olen yrittänyt kuvata sitä miten elämme omassa tulkinnassamme todellisuudesta, ja miten se tulkinta - ja siten kokemamme todellisuus - voi eri ihmisille olla kovin erilainen.

Tämä mielikuvatodellisuus on kaiken kokemuksemme perusta. Se selittää miksi suhtaudumme niin eri tavoin samaan tapahtumaan. Miksi joku ehkä kohauttaa olkiaan kun taas toinen raivostuu järjettömästi tai ahdistuu tuskaiseksi.

Todellisuutemme suhteellisuutta on tavallaan hyvin vaikea hahmottaa, ellei ole tullut sitä aikaisemmin ajatelleeksi. Mutta toisaalta kaikki jollain tapaa olemme koko ajan tienneet sen todeksi: 'Niin on, jos siltä näyttää'.

Jos todisteet ja omat havaintoni niin kertovat, niin miten muuten voisin kuvitella asian olevan. Todisteet rakentavat mielikuvan; mielikuva määrää käsitykseni todellisuudesta. Oli todellisuus reaalisesti mitä hyvänsä. Väärien mielikuvien - ja väärän todellisuuskäsityksen - syntymisen voi estää vain tietoisesti epäilemällä todisteita ja omia havaintojaan. Ja vain keräämällä lisää havaintoja. Jossakin vaiheessa kasassa saattaa olla useammankin kuin vain yhden näkökulman näkemyksiä ja oikea todellisuus saattaa alkaa hahmottua.


Romaanissaan 'Vankkurit' B. Traven kirjoittaa:

"Työläinen ei juuri koskaan saa palkkaa siitä mitä todella tekee, vaan siitä mitä hän näyttää tekevän sen silmissä, joka maksaa hänen palkkansa."

Niin on jos siltä näyttää. Mielikuva ylittää todellisen reaalitodellisuuden. Mielikuva on se todellisuus, jonka palkanmaksaja luulee todeksi. Se on se todellisuus jossa palkanmaksaja todella elää.





Site Feed osoitteesta
http://feeds.feedburner.com/mielikuvaelama


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.