Google

31.12.05

Fagernäsin hyväätarkoittava palkkajousto

Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs esittää palkkajoustoa yritysten sisällekin: yrityksen eri toimipisteissä työntekijöiden palkkojen tulisi hänen mukaansa reagoida kussakin toimipisteessä erikseen toimipisteen oman kannattavuuden mukaan.

Fagernäsin ajatus on teoreettisesti kaunis: sen mukaan myös työntekijät kantaisivat solidaarisesti taloudellista vastuuta omasta työpaikastaan. - Kuitenkin juuri solidaarisuussyistä Fageräsin ajatus on nykymaailmanaikaan täysin mahdoton.


Fagernäsin ajatus palkkajoustosta on varsinkin pienyrityksille hyvin tervetullut. Pienyrityksen voimavarat harvoin riittävät kantamaan taloudellisesti vaikeiden aikojen yli, ja työvoiomakustannukset ovat pienyritykselle huomattava kustannustekijä.

Pienyrityksen hengissäpysymiselle työntekijöiden solidaarisuus palkkajouston muodossa olisi varmasti monasti helpottavaa. Palkkajousto saattaisi säästää lomautuksilta ja irtisanomisilta, jotka nyt ovat työntekijän jouston välineinä.

Niin kaunis kuin työntekijäin solidaarisuus ajatuksena onkin, niin en näe mitään perusteita olettaa että palkkajousto toimisi yhtään sen paremmin kuin nykyisetkään jouston muodot, eli lomautukset ja irtisanomiset.

En näe mitään syitä olettaa että palkkajoustoa todellisuudessa käytettäisiin työpaikkojen säilyttämiseen. Paljon luultavammmin sitäkin käytettäisiin samaan tarkoitukseen kuin lomautuksia ja irtisanomisakin: Silläkin varmasti varjeltaisiin suuryritysten osakkeen arvoa ja johdon tulospalkkioita ja optioita. Nykyisin ainoat todelliset arvot yhteiskunnassamme ovat raha, raha ja raha.

Nykyisessä kapitalistisessa taloudessa mikä hyvänsä hyvä kehitys - vaikkapa sitten sopeutuminen vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen - tulkitaan johdon hyväksi suoritukseksi ja se palkitaan johdon tulospalkkioilla ja optioilla.

Työntekijöiden solidaarisen palkkajouston hyöty valuisi siten vain yrityksen johdon taskuihin. Ja yrityksen osakkeen arvon säilymisestä tai jopa nousemisesta taas hyötyisivät yrityksen omistajat.

Työntekijöiden solidaarinen taloudellinen uhraus heikentäisi kyllä työntekijöiden omaa ehkä muutenkin laihaa toimeentuloa, mutta se ulosmittattaisiin vain ylläpitämään johdon ja omistajien muutenkin ylisuuria tuloja.

Työntekijöiden palkkajoustoon - niin solidaarinen ja kaunis kuin ajatus onkin - ei nykyisessä ahneessa kapitalismissa ole mitään syytä. Solidaarisuus jäisi siinä kaupassa yksinomaan työntekijöiden kannettavaksi. Solidaarisuuden hedelmät kantaisi osapuoli, jonka itse ei tarvitsisi lainkaan ryhtyä solidaariseksi menettämällä osinkonsa, kurssivoittonsa tai tulospalkkionsa.

Fagernäsin puhe on kaunista, loogista ja puhdasoppista. Se vain ei toimi ahneessa kaptalismissa. Eikä siihen niinollen ole mitään syytä suostua.


PS. Olen koko ikäni ollut maailmankatsomukseltani porvarillinen. Nykyinen ahne kapitalismi kuitenkin väkisin pakottaa pohtimaan muitakin näkökantoja.





Site Feed osoitteesta
http://feeds.feedburner.com/mielikuvaelama


Jos linkkilista ja arkisto eivät näy, klikkaa tästä, blogin otsikkoa 'mielikuvaelama' tai '<< Home' -linkkiä yllä.